Denizcilik ve Kabotaj Kanununun Kabulünün 97.yıldönümü İzmir’in turistik ilçesi Foça’da tören ve etkinliklerle kutlandı. Balıkçıların dağıttığı balık ekmekle keyiflenen vatandaşlar dalgıçların kısa süreli sualtı temizliği ile denizden çıkardıklarını görünce üzüldüler.
Deprem deniz ulaşımının önemini gözler önüne serdi
Törende bir konuşma yapan Foça Liman Başkanı Levent Karalom 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin lojistikte deniz yollarını kullanmanın önemini gözler önüne serdiğini vurguladı. Levent Karalom “Kabotaj bir devletin, kendi limanlarında, karasularında halkına tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıkla Türkiye Cumhuriyeti karasularında, göllerinde, limanlarında, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarında, körfez, liman, tersane, kılavuzluk ve palamarcılık hizmetlerinde bundan böyle Türk vatandaşları çalışacak ve yük, yolcu taşımacılığı ile balıkçılık faaliyetleri yalnız Türk Bayraklı gemilerce yapılacaktır. Ulusça yasa boğulduğumuz Kahramanmaraş depremi bir kez daha deniz ulaşımının önemini göstermiştir. Zira yollar kapanmış, demir yolları zarar görmüş, kara ulaşımı sekteye uğramıştır. Ancak bölgeye, en hızlı, en kapsamlı, yardım ve yardım malzemesi deniz yoluyla götürülmüştür. Artık anlaşılmıştır ki,8 bin 5 yüz kilometre uzunluğunda kıyı şeridine sahip ülkemizin, lojistik faaliyetlerinde deniz yollarının kullanımını arttırmak vazgeçilmez bir unsurdur. Mavi Vatan’daki bağımsızlığımızın tescili olan bu müstesna günde bize bu günleri kazandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum” dedi.
Ege’nin mavi sularına rengarenk çiçeklerle bezeli çelenk
Meydandaki törenin sonrasında protokol üyeleri İzdeniz’e ait Foça adlı yolcu gemisine binerek denize açıldılar. Deniz Şehitleri için Egenin mavi sularına rengarenk çiçeklerle bezeli bir çelenk bıraktılar.
Bin 500 kişiye balık ekmek
Kabotaj bayramı kapsamında Foçalı balıkçılar Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda uzun mangallar kurdular. Elleriyle pişirdikleri balıkları ekmek arası yaparak vatandaşlara ikram ettiler. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin Kabotaj Bayramı’na bin 500 kişiye balık ekmek dağıtarak katıldıklarını söyledi. Ceyhan Çetin, “Her sene geleneksel hale getirdiğimiz, Foça Su ürünleri Kooperatifi ve balıkçılarımızla birlikte halkımıza yine bin 500 kişilik balık ekmek dağıttık. Geleneksel olduğu için halkımız buna çok duyarlı. Geliyorlar. Onlarla birlikte halkla içiçe, coşkulu bir şekilde bayramımızı kutluyoruz“ dedi.
Denizden çıkanlar üzdü
Balık Ekmek’ten sonra deniz şehitleri ve ölen balıkçılar hayrına lokma dağıtımda yapılan meydan çevresinde dalgıçlar sualtı temizliğine giriştiler. Jandarma Komando Okulu, Ege Üniversitesi Dalgıç Kulübü, Foça Dalış Merkezi, Adamarin ve Atılay Denizcilik ve Dalgıçlık Hizmetleri şirketleri mensubu 30 dan fazla dalgıç Küçükdeniz Limanı içinde bir buçuk saatlik bir çalışmayla tonlarca atık çıkardılar. Araba lastikleri, sandalye, masalar, halılar, metal ve cam şişeler, torba içinde giysiler, plastik atıklar gibi çok ve çeşitli olan ve kısa süre meydanda sergilenen atıklar deniz içinin kirliliğini gözler önüne sererken vatandaşları üzdü.
Denizlerimiz çöplük gibi
Dalgıç ekibiyle sualtı temizliğine katılan Adamarin yetkilisi Mert Fırat kirlilik konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı. Mert Fırat;” Foçalıyım. Denizci bir ailenin çocuğuyum. Bu senede geçen senelerde olduğu gibi 1 Temmuz Kabotaj Bayramı etkinliklerinde bize düşen görevle, dalgıç arkadaşlarla birlikte deniz temizliği etkinliğinde bulunduk. Yaklaşık bir buçuk saatte çuvallar dolusu çöp çıkardık. Bunların içinde araba lastikleri, bira şişeleri, tenekeleri, çok farklı materyaller, mutfak gereçleri vesaire envaı çeşit denizden çöp çıktı. Bizim burada yapmış olduğumuz etkinlik kısa sürede bu kadar malzemenin çıkmasıyla birlikte üzdü. Denizlerimiz maalesef çöplük gibi kullanılıyor. Bu konuda lütfen halkımız duyarlı olsun. İnsanlarımız denize çöp atmasın. Sonuçta bu deniz hepimize lazım “dedi.
Foça’daki etkinlikler akşam saatlerinde yapılan geleneksel denizcilik yarışmaları ile tamamlandı.